söndag 16 april 2017

Trädgårdsprojekt 2017 - före

Mitt trädgårdsprojekt i år är att fixa till på framsidan. Jag ska bygga ett cykelskjul och göra snyggt i rabatten under balkongen. Rabatten är delvis på grannens tomt, men jag har fått lov att ta mig an även deras del. Balkongen är ett projekt i sig (ett gammalt fult svartbygge), och den tänker jag bygga om ett annat år.

Här följer några bilder på läget just nu, när jag knappt kommit igång.

Balkongrabatten sedd från ytterdörren. När den nya balkongen är färdig kommer stolparna att skapa en inramad vy mot rabatten. Själva rabatten består mest av en skuggig stenhäll mellan två stora granar. Inget enkelt trädgårdsprojekt, men med hjälp av sten och vatten kan det bli vackert. Förra året gjorde jag den här "sandormen" på hällen och försökte få till ett mossparti, men björnmossan var inte samarbetsvillig.

Häromdagen köpte jag en platta med 12 småplantor skuggröna (Pachysandra terminalis) riktigt billigt på Hornbach. De ska få vara marktäckare och är planterade i sandormen tills vidare. Det är ett test för att se om de kan växa där och om de får vara ifred för rådjuren. Den galvade pollaren i bakgrunden är grannens och ett av mina planeringsmål är att dölja ljuskällan genom att plantera något vintergrönt.

Balkongrabatten sedd från uppfarten. Det kommer inte att bli lätt att få något att växa mellan de två stora granarna, men jag tänker fylla ut slänten med bl.a jordhögen till vänster, som blev över från förra årets projekt. Just nu håller jag på att röja bort grässvålen och oxbären. Det senare är ganska besvärligt eftersom grenarna rotar sig och bildar en riktig härva. Pelaridegranen har jag planterat tidigare och den skall få vara kvar, tillsammans med ormbunken till höger.

Grannen har en snygg mur och har lagt en sträng singel ovanpå istället för de idegranar som växte där förut. Jag har lovat att bredda singelsträngen. Granen till vänster är en kungsgran. Jag tänker stamma upp den lite ytterligare för att få mer ljus till mina nyplanterade växter. Den står på grannens tomt och de har frågat om vi inte vill bli av med den, men vi tycker att den är fin sedd från vårt vardagsrum, särskilt på vintern, och dessutom skymmer den gatlampan på att föredömligt sätt så det blir en moonlighting-effekt. Granen till höger är en serbisk gran, slängig och vacker att se på. På den här bilden kan man också se att balkongen är långt ifrån något arkitekturens mästerverk. Men den får vara kvar ett par år till.

En stor hög med naturgrus som blev över från förra årets projekt täcker platsen där cykelskjulet skall stå. En del av gruset kommer till användning i balkongrabatten men det mesta skall flyttas till trädgårdsgången på baksidan, vilket innebär att jag måste bära det hinkvis uppför en trappa. 2 kubikmeter, 10 liter per hink (halvfulla 20-litershinkar för att spara ryggen) ger totalt 200 hinkar. Men det går bra om man delar upp det på t.ex 20 dagar.

Trappan där grusgången börjar. Kanterna har satt sig sedan jag byggde trappan och gången är full av ogräs och mossa. Jag gjorde ett misstag när jag byggde gången. För att dölja fiberduken la jag ett tunt lager sand ovanpå och därefter grus. Men det visade sig att ogräset växer bra i sanden. Så nu ska jag först rensa bort allt som växer och sedan lägga ny fiberduk och täcka med nytt grus, men denna gång utan sand. Det kommer att krävas ett något tjockare lager grus för att dölja fiberduken och därmed bli lite svårare att gå på gången, men så får det bli. Det ligger också  kullersten som en kant längs med häcken, men stenarna har sjunkit ner i jorden och måste grävas upp.

Så här ser den raka delen av gången ut. Jag har försökt att rensa ett par gånger men det växer snabbt igen.

Trädgårdsgången slutar i en sittplats där det brukar stå en däckstol och ett litet bord. Jag började med sittplatsen idag och har lagt på ny fiberduk och 12 hinkar grus. Nu ska jag jobba mig bort mot trappan ett par meter i taget och lägga på ett minimalt lager med grus. Sedan får man se hur mycket som återstår av grushögen.








Ormöga under hängblodboken

Jag planterade tre små plantor av ormöga (Omphalodes verna) under hängblodboken. Det är en växt som jag inte testat förut och den ser ut att vara en godbit för rådjuren. Men det sägs att den brukar få vara ifred. Nu har den klarat ett par frostnätter utan minsta problem. Planen är att den ska få breda ut sig på hela slänten under boken förutom på den södra sidan där det nog blir för varmt och soligt. Där får det bli rödskaftad daggkåpa (Alchemilla erythropoda).

Nyplanterad Omphalodes verna.

söndag 9 april 2017

Bäcken

En trädgård måste ha vatten, sägs det. Således byggde jag en bäck längs det rundade berget i hörnet av tomten. Kanske var det inte det mest högprioriterade av alla husprojekt och det visade sig vara besvärligare än jag tänkt, men nu är det i alla fall gjort.

På upptäcktsfärd i underjorden. Bergets form avgör hur bäcken kan se ut och det vet man inte förrän man har grävt.

Lerigt blev det. Jag använde alla stenar jag stötte på vid utgrävningen för att göra en inramning till bäcken. Bäcken slutar i en 275-liters balja, här tillfälligt täckt med plast. Pumpen står i baljan, och baljan är täckt av gallerrist och markduk samt grus, så att den inte syns och så att man kan gå på den. Det gula elröret hade jag grävt ned tidigare, och jag ska anlita en elektriker för att göra en permanent anslutning. I denna moderna tid kan man faktiskt styra sin bäck via fjärrkontroll.

En första testkörning. Det porlade lagom mycket. Tyvärr visade det sig att bäcken läckte både här och där, mest därför att jag lagt dammduken i överlappande bitar utan att inse att vattnet skulle leta sig in under dem. När jag bytte till ett enda stort tillklippt stycke dammduk blev det tätt. Men det räcker att det rinner över bara lite på ett enda ställe för att bäcken snabbt ska tömmas på vatten, så man får vara väldigt noggrann.

Svart flodsten i bäckfåran skulle ge djupkänsla trodde jag. Men det ser bara konstigt ut så jag tänker byta till sjösten.

En gungbänk i smide och en liten snutt bokhäck mot grannen samt en hängblodbok bakom bänken ger en skyddad sittplats. Granen är en båggran som ska få bilda en hög båge över vattencisternen.

Så här ser bäcken ut efter vintern. Den är full av löv och behöver såklart städas, men sedan ska jag plantera ett par vattenväxter. Daggkåpor och allium är på väg upp och den lilla extratäta bergtallen håller sig oklanderligt snygg. Magnolia 'Susan' lever fortfarande men har inte riktigt kommit igång. Klätterhortensian är vårpigg men behöver lite hjälp för att hitta rätt väg över berget.


Pergolatrappan

Pergolatrappan vetter åt väst och står på en sluttande berghäll. Själva pergolan är ganska liten och består mest av en spaljé, men om jag får som jag vill kommer klätterrosen Lykkefund att täcka både pergolataket och en del av taket på lusthuset.

Jaha, hur många trappsteg blir det här då?

Stolpskor i berget. En rundad bjälke av limmade överlappande delar.

Trappan på plats tillsammans med golvbjälklaget.

Rundade hörn med möjlighet att fästa varje sockelstolpe med två skruvar.

Golvbjälklaget ur en annan vinkel.

Och en tredje vinkel. Rätt snyggt om jag får säga det själv.

Trappan snuddar nästan vid berget.

Trallen på plats. Firar med en trall-öl.

Hela konstruktionen sedd från sidan.

Jigg för tillverkning av böjda pergoladelar medelst sticksåg. En bandsåg hade inte varit fel.

Pergolan på plats. Det impregnerade virket får torka en säsong innan det målas brunsvart.

Pergolan sedd från sittplatsen. Här kommer klätterrosen att trängas med vildvin och pipranka. Hoppas jag.
  

Klipphylletrappan

Klipphylletrappan är en av lusthusets fyra trappor. Den är anpassad efter bergets form och var rolig att bygga.
Hmm. Hur sjutton ska jag få till det här?

Några reglar på plats.

Formsågade trallbrädor och trappsteg.

Uppifrån.

Från sidan.

Inifrån.

Trappan sedd från hustaket.

Bra kvällssol och naturligt ryggstöd.


Lusthuset

Vår tomt består mest av en bergknalle och på den har jag byggt ett lusthus.  En vacker dag kommer det att hänga en bänk/gungsäng i taket, så huset är en sorts avancerad hammock.

Efter mycket funderande bestämdes det vart huset skulle stå.

Berget är som en jätteplint och huset står på stolpskor. Detta var mitt första borrhål.

Hörnstolparna på plats. Allt stämde på millimetern.

Stolparna och takbalkarna är av limträ.

Takstommen på plats.

Väggreglar med hål för fönstren.

Taket är av pappshingel. Lätt att lägga och snyggt i motljus.

Golvet på plats. Det blev plötsligt mycket enklare att ta sig fram.

Fönster utan glas men med spröjs, tänkt som spaljé.

Rundad veranda med trappa.

Trots berget fann jag det enklast att gjuta en sockel till trappan.


Impregnerat trä i räcket, som fick stå och torka ett år innan målning.

Ytterfasad i brunsvart lockpanel, innerväggar av liggande timmerpanel.

Kanske skulle jag ha valt vitt istället för grått?  Men gjort är gjort.

Lusthuset med rostvin och vildvin, sett från taket på vårt hus.

Många trappor och mycket tid i SketchUp.